keskiviikko 10. elokuuta 2011

Laihdutus ja dieetti - Karppauksen ABC

Karppauksella tarkoitetaan ruokavaliota, jossa hiilihydraatteja syödään vähemmän kuin keskivertoruokavaliossa. Karppauksessa on erilaisia suuntauksia ja niistä tunnetuimpia ovat Atkinsin dieetii ja Montignacin dieetti.

Atkinsin dieetti
Robert C. Atkinsin 1970-luvulla Yhdysvalloissa esittelemä Atkinsin dieetti on ehkä kuuluisin vähähiilihydraattinen ruokavalio. Atkinkin dieetti aloitetaan kahden viikon mittaisella induktiolla, jolloin ravinnon päivittäinen hiilihydraattien määrä rajoitetaan 20 grammaan. Tämän Atkinsin dieetin aloitusvaiheen jälkeen päivittäisten hiilihydraattien määrää nostetaan viidellä grammalla viikossa, kunnes painon lasku pysähtyy. Tästä määrästä päivittäistä hiilihydraattimäärää vähennetään 5 grammalla päivässä, jotta päädytään tasaiseen rauhalliseen laihtumiseen. Kun tavoitepaino on saavutettu hiilihydraattien määrä nostetaan taas tasolle, jossa paino pysyy vakiona.

Montignacin dieetti perustuu samaan tapaan nopeaan laihduttamiseen hiilihydraatteja vähentämällä ja sen jälkeen kun tavoitepaino on saavutettu sen hallintaan. Montignacin dieetissä korostetaa Atkinsin dieettiä enemmän oikeiden hiilihydraattien valitsemista ja niiden sekä rasvojen ja valkuaisaineiden oikeaa yhdistelemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti